Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Život s alergiou v zimných mesiacoch

Máme začiatok februára, chrípková sezóna je ešte v plnom prúde a alergikov už teraz začína trápiť blížiaca sa peľová sezóna. Tí nešťastnejší už pociťujú prvé prejavy alergie. Čo môžeme urobiť už počas zimných mesiacov, aby sme zlepšili kvalitu nášho života na jar?

Alergia vs. nádcha

V prvom rade je dôležité vedieť odlíšiť prejavy alergie od nádchy. Alergia je prehnanou reakciou nášho organizmu na prostredie, ktoré náš imunitný systém vyhodnotí ako nebezpečné. Potrápiť môže všetkých, od maličkých detí až po seniorov. Zvlášť ak máme alergické prejavy prvý krát môžeme si ju ľahko zameniť s nádchou. Aké sú hlavné rozdiely? Pri bežnom nachladnutí sú typickým prejavom kýchanie a upchatý nos, ktoré neskôr prechádza zo zafarbenia hustého hlienu. Pri alergii je taktiež prejavom kýchanie, ale nosný hlien je vodnatý a čírej farby. Častým signálom, že sa jedná o alergiu môže byť svrbenie nosa a očí ako aj slzenie. Bežná nádcha ustupuje po týždni, alergická nádcha Vás môže trápiť niekoľko týždňov až mesiacov. V prípade neliečenia alergie, môže prerásť až do astmy.

Alergény v zimných mesiacoch

O alergii a zhoršenej kvalite života by vedeli určite veľa povedať ľudia alergickí na roztoče, ktorým sa veľmi darí vo vykurovacej sezóne. Tí musia bojovať s prejavmi alergie už od októbra. Nájdu sa ale takí, ktorých prejavy alergie prekvapia vo februári. Úprimne povedané málokomu napadne ak je vonku sneh a mráz, že by sa mohlo jednať o začínajúci peľovú sezónu. Ale pozor, stačí pár teplejších dní a už koncom januára sa môže objaviť peľ liesky, ktorý patrí medzi časté alergény a o čosi neskôr peľ jelše. Prvá peľová sezóna – obdobie peľu drevín začína vo februári a odznieva v máji.

Prečo myslieť na peľovú sezónu ešte počas mrazivých dní?

Alergia sa nám môže objaviť kedykoľvek v priebehu života. Diagnostika a liečba alergie sú ale behom na dlhé trate. V období kedy náš imunitný systém najviac reaguje na alergény, nie je možné vykonať kožné testy na zistenie príčiny alergických reakcií. A známe príslovie „zíde z očí, zíde z mysle“ platí pre nejedného alergika. Kto by v zime riešil, že ho v lete neznesiteľne svrbeli oči a tieklo mu z nosa? Ale práve zima je ideálnym obdobím na testovanie alergénov, pretože v tomto čase je najmenej alergénov v ovzduší. A zistenie príčiny výrazne pomôže kvalite života počas ďalšej sezóny. A keď už viete na čo ste alergický, je práve nenápadné a často pre nás neviditeľné prebúdzanie sa prírody najvhodnejšie na prevenciu.

Peľová sezóna sa blíži – ako sa pripraviť?

Alergológovia odporúčajú ako prevenciu pravidelné preplachovanie nosa ako súčasť rannej hygieny. V lekárni si môžete zakúpiť hotové slané roztoky a kanvičku na výplach nosa. Stačí nos vypláchnuť 1x denne a vaša sliznica bude odolnejšia voči infekciám. Pri preplachu dochádzka k zvlhčovaniu sliznice nosa, jej regenerácii a napomáha k zmierneniu opuchu. V neposlednom rade výplachom odstránite zo sliznice nosa alergény v podobe peľu a prachu.

Ako prevencia na zmiernenie príznakov alergií je vhodné inhalovanie. Pri inhalovaní dochádza k vdychovaniu maličkých častíc slanej vody (alebo liečiva), čím dochádza k ich preniknutiu priamo k dýchacím cestám. Náustok alebo nosový nástavec umožňujú ešte lepšie zacielenie liečby. Inhalovaním sa zmenšuje opuch slizníc a dochádzka k rozpúšťaniu hlienov. Inhalovať je vhodné začať ešte pred nástupom alergénov, to znamená pred začiatkom peľovej sezoóny. V prípade ak máte alergiu na plesne, roztoče alebo srsť domácich zvierat, odporúčame inhalovať celoročne. Ak chcete vedieť o inhalovaní viac, pozrite si náš ebook.

A v neposlednom rade, je s nástupom peľovej sezóny vhodné sa vyhnúť vetraniu medzi polnocou a približne 4 hodinou rannou, kedy dochádza k najintenzívnejšiemu vypeľovaniu rastlín.

Pošlite článok známemu