Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Pijete v práci barelovou vodu? Na toto by ste si mali dať pozor!

25.10.2021

Ak ste priaznivci verejnoprávnych rozhlasových staníc, možno ste v minulosti zaznamenali rozhovor s "Bohom vody". Presne tak sa totiž prezýva švajčiarský odborník Matthias Mende, ktorý sa v rozhlasovom rozhovore rozhovoril o kvalite vody, ktorú pijeme.

Problémy, o ktorých sa nehovorí

Množstvo vody na našej Zemi je nemenné. Dotyčný Mende tak spomenul, že voda, ktorú si kupujeme v plastových fľašiach, ale aj tá, ktorá nám tečie z vodovodných kohútikov má za sebou už minimálne jeden proces. Čo to znamená v praxi? Jednoducho to, že už bola minimálne raz niekde a pravdepodobne aj niekým spotrebovaná.

Ďalším problémom môže byť aj stojatá voda alebo voda zle skladovaná, ktorú si prinesieme z obchodu alebo ju pijeme na pracovisku. Spomínaný odborník na kvalitu vody tvrdí, že voda, ktorá netečie, stráca svoju kvalitu. K fatálnej zmene pritom dochádza už za dva až tri dni! Vode nesvedčí ani priame svetlo alebo príliš vysoká teplota. Nikdy navyše nevieme, kedy bola do fliaš alebo barelov plnená.

Pitný režim na pracovisku je v kompetencii zamestnávateľa

Pitný režim na pracovisku je zamestnávateľ povinný zabezpečiť prostredníctvom neobmedzeného prístupu ku kohútiku s pitnou vodou. Klasický kohútik môže, samozrejme, doplniť o najrôznejšie zariadenia, ktoré pracujú s obrími barely plnými vody. Túto povinnosť mu nariaďuje zákonník práce, ktorý zamestnávateľa zaväzuje, že svojim zamestnancom poskytne bezpečné pracovné prostredie.

Aká kvalitná je ale voda, ktorá tečie z vodovodných kohútikov alebo spomínaných barelov? Odpoveď nie je jednoznačná. Samozrejme, všetka voda, ktorá tečie zo spomínaných kohútikov, alebo si ju prinesieme domov z obchodu, je zdravotne nezávadná. Jej kvalita sa ale naprieč republikou líši. Kým niekde tečie z kohútikov voda, ktorá je svojím zložením nápadne podobná tej dojčenskej, inde môžeme mať problém s jej typickým chlórovým zápachom alebo zlou chuťou.

Existuje jednoduché riešenie

Súčasťou vody môžu byť aj mikroplasty alebo ďalšie látky, ktoré rozhodne konzumovať nechceme. Čo s tým? Riešenie je viac než jednoduché! Kvalitu, chuť a vôňu vody dokážu vylepšiť filtračné kanvice Laica s inovatívnymi filtrami. Títo praktickí spoločníci totiž zbavia vodu tvrdosti, chlóru či železitej pachuti a dokonca ju dokážu vhodne upraviť tak, aby neprišla o dôležité živiny a minerály.

Takto upravená voda je vhodná nielen na každodenné pitie, ale aj na prípravu nápojov (napríklad kávy alebo čaju) a pokrmov. Používať ju navyše môžete aj do kávovarov, žehličiek alebo napríklad varných kanvíc. Vždy tak budete mať istotu, že voda, ktorú pijete, je nielen chutná, ale taktiež neobsahuje nič, čo vaše telo nepotrebuje a zbytočne ho zaťažuje.

 

Pošlite článok známemu