Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Inhalovanie pre začiatočníkov: Kompresorový, ultrazvukový alebo detský inhalátor?

V predchádzajúcom článku z nášho seriálu "Inhalovanie pre začiatočníkov" sme si popísali, čo všetko pravidelná inhalácia zvládne a kedy by sme ju mali zaradiť do nášho denného harmonogramu. V ďalšom článku z tejto série sme následne prezradili, že inhalácia dokáže pomôcť aj s dýchacími alebo kožnými problémami nejasného pôvodu. Dnes si povieme niečo o rozdieloch medzi jednotlivými typmi inhalátorov.

Kompresorový vs. ultrazvukový inhalátor Laica

Spoločnosť Laica - priekopník vo svete inhalácie, ponúka dva základné druhy inhalátorov. A práve tento parameter hrá pri výbere vhodného inhalátora úplne zásadnú úlohu. Vybranému liečivu je totiž potrebné prispôsobiť prístroj, ktorý si plánujeme zaobstarať. Alebo naopak.

Ak sa rozhodnete inhalovať minerálne a slané vody, prípadne liečivá rozpustné vo vode, uprednostnite ultrazvukový inhalátor. Pokiaľ ale plánujete inhalovať olejové emulzie, je vhodnejší kompresorový inhalátor.

A ako spomínané inhalátory Laica vlastne pracujú? Ultrazvukové inhalátory fungujú tak, že o rozprašovanie liečebnej tekutiny na mikroskopické kvapôčky vo forme hmloviny alebo aerosólu sa stará vibračné zariadenie zvané vysokofrekvenčný oscilátor. Výhodou ultrazvukových inhalátorov je skutočnosť, že zariadenie je takmer nepočuteľné. Na druhej strane, občas tieto prístroje môžu mať problémy s rozprašovaním hustých alebo olejnatých roztokov, ktoré je potrebné zriediť napríklad minerálnou vodou.

Oproti  tomu u kompresorového inhalátora zabezpečuje rozprašovanie liečebnej tekutiny na mikroskopické kvapôčky vo forme hmloviny alebo aerosólu tryska napojená na kompresor. Tu je ale potrebné spomenúť menšiu nevýhodu v podobe vyššej hlučnosti. Na druhej strane je možné s kompresorovými inhalátormi pomerne ľahko inhalovať tiež husté roztoky alebo olejnaté tekutiny.

Medzi ďalšie parametre, ktoré by ste mali pri výbere vhodného inhalátora zohľadniť, patrí tiež hlučnosť, rozmery a doplnkové príslušenstvo zariadení.

Detské inhalátory ako špecifická kategória

Zabudnúť, samozrejme, nesmieme ani na inhalátory pre najmenších používateľov. Pri výbere inhalátora pre dieťa je potrebné zohľadniť nielen jeho vek, ale aj frekvenciu používania. Rozhodujúcim parametrom je aj to, či je inhalátor vybavený maskou alebo náustkom.

Maska je všeobecne vhodná najmä pre liečbu oblasti nosa a hltanu. Pri vdychovaní nosom hmlovina pôsobí najmä na horné dýchacie cesty, pri vdýchnutí ústami zase na tie dolné. Náustok je ideálne používať pri chorobách dolného dýchacieho systému a v prípade, keď chcete venovať zvýšenú starostlivosť hrtanu, priedušnici, prieduškám a pľúcam.

Konečný výber je tiež potrebné prispôsobiť samotnému komfortu počas inhalačnej terapie. Maska je všeobecne univerzálnejšia a vhodná aj pre menšie deti, ktoré môžu mať s náustkom problém. Pokiaľ má dieťatko problém s upevnením masky priamo na nose a ústach, je možné ju zavesiť na krk a priebežne vdychovať obláčiky aerosólu, ktoré z nej vychádzajú.

Páčil sa vám dnešný článok? Ak ste odpovedali kladne, potom odporúčame sledovať aj naše ďalšie články zo série "Inhalovanie pre začiatočníkov". V ďalšom si totiž detailne popíšeme, ako vlastne funguje kompresorový inhalátor ...

Pošlite článok známemu