Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Inhalovanie pre začiatočníkov: Anatómia kompresorových inhalátorov

V predchádzajúcom článku z nášho seriálu „Inhalovanie pre začiatočníkov“ sme si popísali, ako fungujú ultrazvukové inhalátory, s akými liečivami zvládnu pracovať a kto by mal o ich kúpe vážne uvažovať. Na našom trhu však existujú okrem ultrazvukových modelov aj kompresorové, preto dnešný článok budeme venovať práve im.

Prečo práve inhalácia?

Inhaláciu, ako podpornú metódu liečby, poznali už v starom Egypte. Vtedy, samozrejme, neboli k dispozícii moderné inhalátory Laica a samotný proces prebiehal veľmi zjednodušenou, napriek tomu však účinnou formou. Dnes sú už, našťastie, metódy inhalácie oveľa komfortnejšie, dostupnejšie a príjemnejšie. Pomocou praktických inhalátorov Laica sa tak inhalovaniu môžete venovať prakticky kdekoľvek a v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu.

Ako fungujú kompresorové inhalátory?

Pri výbere vhodného inhalátora pravdepodobne narazíte na dva modely, ktoré pracujú na odlišnom princípe. Anatómiu a funkciu ultrazvukových inhalátorov sme si popísali v predchádzajúcom článku. Kompresorové inhalátory si preto zaslúžia osvetu v tom dnešnom.

Kompresorové inhalátory Laica zabezpečujú rozprašovanie liečebnej tekutiny na mikroskopické kvapôčky vo forme hmloviny alebo aerosólu pomocou trysky napojenej na kompresor. S ich pomocou tak ľahko môžete inhalovať husté roztoky alebo olejnaté tekutiny. Rovnako, ako ultrazvukové inhalátory Laica, sú aj tie kompresorové vybavené bohatým príslušenstvom pre maximálny komfort pri inhalovaní.

Každá minca má však dve strany a aj v tomto prípade je potrebné spomenúť menšiu nevýhodu v podobe vyššej hlučnosti inhalátora. Tú ale pre zmenu kompenzuje robustný vzhľad a odolnosť prístroja. Tieto kompresorové inhalátory sú preto vhodnejšie pre osoby, ktoré buď musia inhalovať často a dlhodobo (trpia napr. ťažšou astmou, CHOCHP, cystickou fibrózou a pod.) alebo potrebujú inhalovať husté liečebné roztoky. Liečivo je u kompresorových inhalátorov rozbíjané na čiastočky, ktoré potom putujú až do úst a nosa.

Tip na záver

Ako funguje kompresorový inhalátor Laica už po dnešku viete. Pokiaľ vyberáte inhalátor pre deti, tešte sa na ďalšiu časť nášho seriálu „Inhalovanie pre začiatočníkov“, v ktorej si popíšeme anatómiu detských inhalátorov a doplníme pár praktických tipov, ktoré vám pomôžu so správnym výberom.

Pošlite článok známemu