Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Vákuovanie pre začiatočníkov: Malá, ale silná - taká je magnetická vákuovačka Laica VT3205 slim

Dnešným článkom, v ktorom si predstavíme inovatívneho pomocníka, ktorého ľahko pripnete napríklad na chladničku alebo ďalšie kovové povrchy, pokračujeme v sérii o vákuovaní - procese, ktorý umožní uchovať potraviny dlhšie čerstvé a chutné. A to pokojne aj štyrikrát dlhšie! Vo finále tak ušetríte nielen ľudské a prírodné zdroje, ale predovšetkým financie. Ako tento malý, ale silný a spoľahlivý pomocník pracuje? Prezradíme!

Vákuovačka, ktorú pripnete na chladničku

Pri vákuovacích systémoch sme všeobecne zvyknutí na ich väčšie rozmery, ktoré v zásuvkách a skrinkách v kuchyni zaberajú poriadny kus miesta. Model Laica SLIM však borí zažité mýty aj stereotypy. Ako už jej názov napovedá, jedná sa o ultratenkú vákuovačku, ktorá vás prekvapí nielen svojimi rozmermi, ale predovšetkým celým radom vychytávok a praktických funkcií.
Vakuovačku s rozmermi 5 cm x 37 cm x 8 cm ľahko uložíte do šuflíka, ešte oveľa jednoduchšie ju ale pripnete napríklad na chladničku. V spodnej časti prístroja sú totiž umiestnené silné magnety, vďaka ktorým budete mať tohoto praktického pomocníka neustále po ruke. Do Laica vákuovačky sa zmestí tridsaťcentimetrová vákuovacia rolka s fóliami, ktorá pohodlne vystačí na vákuovanie bežne používaných surovín a potravín.

Model Laica SLIM disponuje dvoma rýchlosťami odsávania, takže ňou môžete ľahko vákuovať ako klasické, tak jemné (napr. sypké alebo vlhké) potraviny. Nechýba, samozrejme, ani integrovaný rezák na fóliu a možnosť manuálneho vákuovania. Čo je však u týchto prístrojov najdôležitejšie? Rozhodne ich výkon, ktorým model SLIM nezaostáva za ostatnými vákuovacími systémami z rodiny Laica. Výkon pumpy je 9 litrov za minútu, podtlak dosahuje 600 mbar a príkon 90 W.

Prečo práve vákuum?

Ak ste sa s vákuovačkou doteraz nestretli, a teda netušíte, ako vákuovacie systémy fungujú, prezradíme, že vákuovanie funguje na princípe odsatie prebytočného vzduchu okolo potraviny. Zamedzením prístupu vzduchu k potravine tak výrazne spomaľujeme jej oxidáciu a tvorbu bakteriálnych zárodkov, ktoré sa po vytvorení šíria doslova rýchlosťou svetla.
Vákuovanie tiež spomaľuje tvorbu histamínu, čo ocenia najmä ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou. Takto uskladnená potravina vydrží v chladničke, či v špajze až štyrikrát dlhšie ako suroviny, ktoré sme vákuovaním neošetrili. Vákuovacie systémy totiž potraviny zatavia do zdravotne nezávadnej a pevnej fólie, kam nemá vzduch prístup. V týchto fóliách navyše môžete suroviny marinovať alebo ich upravovať metódou sous-vide.

Tip na záver

Ak sa vám tento článok páčil a bol pre vás užitočný, odporúčame sledovať aj nasledujúce príspevky zo série "Vákuovanie pre začiatočníkov". Nabudúce si totiž odhalíme ďalšie tajomstvo a zaujímavosti, ktoré sú s týmto procesom neodmysliteľne spojené.

 

Pošlite článok známemu