Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Mikroplasty: Neviditeľný nepriateľ v našom tele

29.01.2024

Keď sa povie mikroplast, možno si predstavíme malé kúsky plastu, aké sú ale malé a aký vplyv majú na naše životy? Mikroplasty sú plastové fragmenty tak drobné, že ich väčšinou nevidíme voľným okom a musíme použiť mikroskop. Predtým sme o nich takmer nevedeli, ale dnes sa stávajú stredobodom pozornosti vedeckých štúdií a ochrany životného prostredia.

Problém, ktorý sa skrýva všade

Mikroplasty sú definované ako plastové fragmenty, ktoré majú veľkosť od jedného mikrometra do piatich milimetrov. To môže znieť málinko, ale pamätajme si, že päť milimetrov je už hmatateľná veľkosť. Niektoré mikroplasty sú také malé, že majú tvar vlákna a môžu byť ešte menšie ako jeden mikrometer. Tieto najmenšie častice sa nazývajú nanoplasty a sú obzvlášť nebezpečné, pretože kvôli svojej malej veľkosti môžu prenikať hlbšie do organizmu a spôsobovať viac škôd.

Schovaní zabijaci

Mikroplasty sú dnes nájdené takmer všade. Štúdie ukázali, že sa nachádzajú v materskom mlieku, hlboko v pľúcach, v krvi, a dokonca aj na Antarktíde. Tieto mikroskopické plastové častice môžu putovať vzduchom, vodou a sú rozptýlené po celom svete. Dokonca aj pri daždi alebo snežení nás sprevádzajú mikroplasty, keď padajú spolu so snehovými vločkami.

ako odstranit mikroplasty vo vode

Kde sa vlastne berú?

Odpoveď je veľmi jednoduchá. Vyrábame si ich sami, a to každý deň. Napríklad každou jazdou automobilom sa uvoľňujú z pneumatík maličké čiastočky gumy, ktoré sa potom šíria vzduchom aj vodou. Až polovicu produkcie plastov ale stále zaisťuje používanie jednorazových obalov, ktoré chtiac nechtiac do jedného roka od svojho vyrobenia končia na skládkach - v lepšom prípade putujú do recyklačných kontajnerov. Tie sa ale bežne používajú iba v rozvinutejších krajinách.

Brániť sa môžete aj vy

Prieskumy ukazujú, že každý z nás konzumuje mikroplasty až v množstve veľkosti kreditnej karty týždenne. A aj keď sa nám podarí obmedziť expozíciu týmto mikroskopickým plastom, stále sú tu neviditeľné nanoplasty, ktoré môžu mať ešte vážnejší vplyv na naše zdravie. Najlepšou obranou je v tomto prípade prevencia a zníženie expozície. Medzi najjednoduchšie spôsoby, ako znížiť expozíciu mikroplastom je menej prať, zaobstarať si čističku vzduchu, používať ideálne prírodnú kozmetiku a filtrovať vodu. Talianska spoločnosť LAICA vyvinula špeciálnu filtračnú kanvicu na vodu s filtračnou patrónou MikroPLASTIK-STOP, ktorá redukuje obsah mikroplastov vo vode až o 99 %.

Mikroplasty v pitnej vode

Svetlá budúcnosť

Zatiaľ čo sa hľadajú spôsoby ako obmedziť výrobu plastov a zlepšiť spôsob akým s nimi nakladáme, existujú aj pozitívne signály. Európska komisia zakázala plasty so skrátenou životnosťou, ktoré sa často používajú v poľnohospodárstve. Niektoré krajiny zakazujú plastové mikropelety v kozmetických produktoch, resp. mikroplasty v kozmetike. Tieto kroky sú však iba začiatkom. Celosvetové riešenie mikroplastovej krízy bude závisieť od politických rozhodnutí, zlepšenia výroby plastov a nášho individuálneho správania. Každý z nás môže prispieť tým, že bude viac informovaný a zodpovedný spotrebiteľ. Majte na pamäti, že naša planéta nám dáva veľa a je našou povinnosťou chrániť ju pre budúce generácie.

Pošlite článok známemu