Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Chlór v pitnej vode: účinný spojenec, alebo nepríjemný hosť?

29.01.2024

Pitie kohútikovej vody vs. balenej vody. To je dilema, ktorú riešime, keď nosíme ťažké balenia pitnej vody z obchodu domov. Slovenská kohútiková voda patrí medzi najkvalitnejšie v Európe, ale aj tak musí prejsť úpravou, ktorá zahŕňa chlór ovplyvňujúci chuť a vôňu. Ako sa vysporiadať s týmto problémom a užiť si čistú vodu bez kompromisov na chuti?

Voda z vodovodu je síce nezávadná, ale obsiahnutý chlór môže spôsobovať zápach a nepríjemnú chuť. Chlór je plyn, ktorý sa po čase sám vyparí, ale tento proces môže trvať niekoľko minút. Biele sfarbenie, ktoré má voda práve natočená z kohútika, nie je znakom veľkého množstva chlóru, ale vzduchu. Ani to, že je voda priehľadná, neznamená, že chlór sa už odparil. Preto je vhodné nechať vodu z kohútika odstáť aspoň 15 minút, kým ju budete piť alebo používať na varenie.

Prečo sa vlastne do vody chlór pridáva?

Ako vlastne vyzerá cesta pitnej vody až do vášho vodovodného kohútika? Voda začína svoju cestu v úpravni vody, ktorú opúšťa vo výbornej bakteriologickej kvalite. Zároveň obsahuje iba prvky nevyhnutné pre naše zdravie (napr. soli a minerály). Aby v tejto kvalite voda doputovala až do vašej domácnosti, treba jej počas cesty maličko pomôcť. A na to slúži práve spomínaný chlór.

Chlór sa do kohútikovej vody pridáva z niekoľkých dôvodov. V prvom rade zabraňuje množeniu zárodkov baktérií vo vodovodných sieťach. Ďalej pôsobí ako potravinový konzervačný prostriedok a zaručuje uchovanie kvality vody dodávanej spotrebiteľom z hľadiska zdravotnej nezávadnosti. V malých dávkach je samozrejme úplne neškodný. Jeho prítomnosť ale môžeme vo vode vycítiť vďaka typickému chlórovému zápachu a pozmenenej chuti.

Ako zbaviť vodu nepríjemnej chuti chlóru?

Voda z vodovodu je v Slovenskej republike všeobecne kvalitná a spĺňa prísne hygienické normy. Na niektorých miestach môže však obsahovať chlór, ktorý spôsobuje nepríjemný zápach.

Tu je niekoľko tipov, ako sa zbaviť zápachu chlóru vo vode z kohútika:

  • Nechajte vodu odstáť. Chlór je plyn, ktorý sa po čase sám vyparí. Preto je vhodné nechať vodu pred konzumáciou odstáť aspoň niekoľko minút, ideálne 15 minút.
  • Pridajte do vody pár kociek ľadu alebo niekoľko kvapiek citróna. Ľad a citrónová šťava dokážu zápach chlóru čiastočne potlačiť.
  • Uchovávajte vodu v chladničke. V chladničke sa chlór rozpúšťa pomalšie ako pri izbovej teplote.
  • Prevarením vody sa chlór odstráni, ale zároveň sa zničia aj niektoré prospešné látky.
  • Filtrovanie pitnej vody: Filtre na vodu odstránia chlór a ďalšie nežiaduce látky. Ideálnou voľbou sú filtračné fľaše, filtračné kanvice alebo karafy LAICA.
filtračná kanvica na vodu

Ako filtrovať vodu z kohútika

Chlór nie je jedinou nežiaducou látkou, ktorá sa vo vode z kohútika môže vyskytovať. Voda z úpravne vody síce putuje v najvyššej kvalite. Jej chuť a čistotu však môžu ovplyvniť aj samotné vodovodné rúry, ktoré niekedy obsahujú látky s negatívnym vplyvom na naše zdravie. Filtrovaná voda má množstvo výhod. Je chutnejšia, zdravšia a tiež bezpečnejšia. Filtrovaná voda je vhodná pre všetkých, vrátane detí, tehotných žien a seniorov.

Pokiaľ si neželáte čakať, až z vody prirodzene odíde prebytočný chlór a chcete si byť istí, že si doprajete skutočne nezávadnú vodu, môžete zvážiť investíciu do filtračnej fľaše na vodu alebo iného filtračného zariadenia. Taliansky výrobca LAICA sa v tejto oblasti vyznačuje inovatívnymi filtračnými produktmi, vrátane filtračných kanvíc.

Tieto filtračné systémy na pitnú vodu majú hneď niekoľko výhod. Predovšetkým eliminujú nežiaduce látky vody ako je chlór, ktorý môže ovplyvniť chuť alebo vôňu vody. Toto čistenie vody prebieha bez odoberania potrebných minerálov a solí pre telo. Filtračná kanvica od LAICA taktiež účinne odstraňuje vodný kameň, čo je užitočné na použitie do spotrebičov ako sú kávovary alebo žehličky.

Vďaka týmto filtrom môžete rýchlo dosiahnuť chutnejšiu vodu bez čakania. Filtračná kanvica na vodu vykonáva tento proces počas krátkej doby - väčšinou stačia necelé 3 minúty. Filtre s aktívnym uhlím, ktoré tieto inovatívne filtre využívajú, však bude potrebné občas vymeniť. Výmenu filtra môžete pri niektorých modeloch sledovať pomocou aplikácie, ktorú si môžete stiahnuť na svoj šikovný mobilný telefón. Iné kanvice majú manuálny či digitálny ukazovateľ času výmeny.

Okrem týchto moderných vychytávok si môžete taktiež ceniť časové a finančné úspory, ohľad na životné prostredie a pohodlie prefiltrovanej vody, ktorú môžete ľahko vziať kamkoľvek, vrátane práce, školy alebo tréningu. Je ťažké nájsť konkurenciu s podobnými výhodami.

ako sa zbaviť zápachu chlóru

Pošlite článok známemu