Logo webu
Slovenská verzia
Prejsť na českú verziu
Otvoriť vyhľadávanie
Otvoriť menu

Inhalovanie pre začiatočníkov: Anatómia ultrazvukových inhalátorov

V predchádzajúcom článku z nášho seriálu "Inhalovanie pre začiatočníkov" sme si popísali základné rozdiely medzi jednotlivými typmi inhalátorov, no dnes sa viac zameriame na jeden konkrétny druh - ultrazvukový inhalátor Laica. Prezradíme, na akom princípe funguje, s akými liečivami zvládne pracovať a kto by mal o jeho zadovážení naozaj uvažovať.

Prečo inhalovať?

Vzduch okolo nás je plný cudzorodých častíc (napr. choroboplodné zárodky, alergény aj nebezpečné splodiny), ktoré sa môžu dostať do našich dýchacích ciest, kde zvyknú napáchať poriadnu neplechu. Preto je potrebné sa o naše dýchacie ústrojenstvo a sliznice zodpovedajúcim spôsobom starať. Jednou z účinných alternatív je inhalácia v spoločnosti ultrazvukových inhalátorov Laica. Ako fungujú tie ultrazvukové?

Ultrazvukové inhalátory Laica v skratke:

  • Inhalátory vhodné pre deti i dospelých
  • Ideálne na inhaláciu minerálnych a slaných vôd, príp. liečiv rozpustných vo vode
  • Rozprašovanie liečebnej tekutiny zabezpečuje tzv. vysokofrekvenčný oscilátor
  • Zariadenie sa vyznačuje nízkou hlučnosťou a spotrebou
  • Husté alebo olejnaté roztoky je potrebné nariediť napr. minerálnou vodou

Ako fungujú ultrazvukové inhalátory Laica?

Na našom trhu sú dostupné dva základné typy inhalátorov. Inhalátory ultrazvukové, ktorým sa budeme venovať dnes, a kompresorové, ktorých princíp si popíšeme v nasledujúcom článku. Ak zvažujete kúpu ultrazvukového inhalátora Laica, mali by ste vedieť, ako tento inhalátor pracuje.

V prvom rade je potrebné spomenúť, že ultrazvukové inhalátory obsahujú tzv. piezoelektrický kryštál, ktorý produkuje vlnenie vysokej intenzity rozrušujúce molekulové väzby. Inhalačná látka sa vďaka tomuto vlneniu pretvára na aerosól, ktorý je prúdom vzduchu z ventilátora prenášaný k pacientovi.

Aerosólová terapia pri ultrazvukových inhalátoroch teda spočíva v tvorbe hmly, tj. mikroskopických kvapôčok o veľkosťou 1 až 5μm, ktoré sú vdychované na povrch sliznice dýchacích ciest, kde obnovujú správny stupeň vlhkosti a cielene sem dopravujú zvolený medikament.

Vzhľadom na použitú technológiu ultrazvukových inhalátorov sú tieto prístroje ideálne pre inhalovanie minerálnych a slaných vôd, Vincentky, prípadne liečiv rozpustných vo vode. Veľkou výhodou ultrazvukových inhalátorov je ich nízka spotreba aj skutočnosť, že zariadenie je takmer nepočuteľné. Vhodné je tak nielen pre deti, ale napríklad aj pre pacientov, ktorí ťažko inhalujú klasickým spôsobom, prípadne im inhaláciu sťažuje astma. Inhalácia 3 ml roztoku v tomto prípade trvá v priemere 4 - 6 minút.

Tip na záver

Ako funguje ultrazvukový inhalátor Laica ste sa už dočítali. Pokiaľ chcete jeho vlastnosti a výhody porovnať s kompresorovým inhalátorom, tešte sa na ďalšiu časť nášho seriálu "Inhalovanie pre začiatočníkov", v ktorej si popíšeme jeho anatómiu a doplníme pár praktických tipov, ktoré vám pomôžu so správnym výberom.

Pošlite článok známemu